Kinderen

Inspiratiefestival Nationale Voorleesdagen

Met kinderboekenrecensent Bas Maliepaard, diverse workshops en een boeken- en informatiemarkt.

Programma

13.30 uur inloop boeken- en informatiestand
14.00 uur lezing door Bas Maliepaard: #WeNeedDiverseBooks
15.00 uur  pauze boeken- en informatiestands
15.15 uur workshop naar keuze

Beeldend: Margriet Blom
Dansen met peuters en kleuters: Kirsten Mieog
Lezen met de allerkleinsten: Jeroen Bos

16.00 uur afsluiting 

Lezing:

#WeNeedDiverseBooks door Bas Maliepaard
Noem eens vijf beroemde personages uit kinderboeken (geen dieren). Zit er een kind met een donkere huidskleur bij? Of een met twee vaders? Of een kind met een handicap? Nee? Grote kans van niet. Pas de laatste jaren lijkt er langzaamaan iets te veranderen: steeds meer schrijvers en uitgevers realiseren zich dat het voor élk kind belangrijk is om zichzelf in boeken te kunnen herkennen én ‘de ander’ erin tegen te komen. In deze lezing vertelt Bas Maliepaard, kinderboekenrecensent van Trouw en De Grote Vriendelijke Podcast, waarom dit zo belangrijk is en stelt hij de mooiste, ‘diverse’ kinderboeken van dit moment voor.

Workshops:

Beeldend met Margriet Blom
Beeldend kunstenaar/docent Margriet Blom verzorgt een workshop waarbij we naar aanleiding van de prentenboeken top 10 gaan werken met diverse druktechniekjes die heel verrassend en toegankelijk zijn. Na de workshop ga je naar huis met een of meer lesvoorbeelden waarmee je direct in de groep aan de slag kunt!

Dansen met Kirsten Mieog
“Plens, plons, plans! Het boek Moppereend zit vol ‘bewegende’ woorden. Samen met kinderen kun je flipflappen, volgen en barsten in dans. De woordenschat wordt snel uitgebreid met behulp van beweging en muziek. Zin om te kraaien, zwemmen en mopperen? Doe dan mee !” Kirsten Mieog, dansdocent van BplusC.

Op bezoek bij de BoekStartcoach (aanbevolen voor babyspecialisten)
De Boekstartcoach gaat op het consultatiebureau in gesprek met ouders van jonge kinderen over het belang van voorlezen voor taalontwikkeling en hechting, hoe leuk en plezierig voorlezen is en hoe boeken ondersteunend kunnen zijn bij opvoedtaken. Hij beantwoordt vragen over meertaligheid, leesbevordering en mediaopvoeding. Wil je ook aan ouders laagdrempelig overdragen hoe je vanaf de babytijd al leesplezier kunt opbouwen? Bekijk materialen voor de allerkleinsten en doe je voordeel met BoekStartcoach Jeroen Bos!

Boeken- en informatiestands

• Jeugdboekhandel Silvester: Verkoop van boeken en informatie.
• VoorleesExpress: Taal en leesplezier een vaste plek in het gezin
• Centrum voor Jeugd en Gezin: Opvoedinformatie en expertise over ouderschap
• BoekStart: Een steun in de rug voor de kinderopvang
• Speel/werk-tips: Gemaakt door professionals van de deelnemende instellingen en met landelijke informatie

Meer informatie? Neem contact op met Marie Mattijssen via mail
Download hier de speelwerkbrief.

De Nationale Voorleesdagen zijn van 22 januari tot en met 1 februari. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Gedurende de campagneperiode zijn er in het hele land allerlei voorleesactiviteiten. Het Prentenboek van het Jaar 2020 is Moppereend van Joyce Dunbar.

Terug naar het overzicht