Expositie

Fototentoonstelling Groene Cirkel Bijenlandschap

Te zien in Bibliotheek Nieuwstraat

In de CoffeeStar in Bibliotheek Nieuwstraat is een nieuwe fototentoonstelling te zien! De foto's zijn afkomstig van prijswinnaars die mee hebben gedaan aan de zevende editie van de jaarlijkse fotowedstrijd: Groene Cirkel Bijenlandschap. De fototentoonstelling bestaat uit prachtige close-up foto's van bijen en het bijenlandschap. 

 

Zonder bij geen koffie, geen pompoen, geen aardbei!

Alarmklok voor de bij
Onze wereld kan niet zonder bijen. Ze zorgen voor de bestuiving van zo’n 80% van de planten op aarde, waaronder ook vele die belangrijk zijn als voedsel, zoals fruit, noten, koffie, chocola en groenten. Helaas gaat het niet goed met de bij. De bijensterfte neemt wereldwijd en in Nederland alarmerend toe. Van de wilde bijen zijn vooral de hommels sterk in aantal achteruitgegaan. Oorzaken zijn het verdwijnen van leefgebied en nestgelegenheid, monocultures in de landbouw, en het gebruik van voor bijen giftige bestrijdingsmiddelen.

Groene Cirkel Bijenlandschap
Bewoners, boeren, overheden, scholen, wetenschappers en bedrijven in de regio zetten zich samen in voor het Bijenlandschap. Door bijenvriendelijk beheer en inrichting maken we met de Groene Cirkel Bijenlandschap een netwerk van bloemrijke tuinen, erven, parken, bermen, bedrijventerreinen, recreatie- en natuurgebieden. En het helpt: in zes jaar tijd is het aantal soorten bijen met 34% toegenomen. Daarom helpt Groene Cirkel Bijenlandschap nu in heel Zuid-Holland bijenlandschappen opstarten.

Fotowedstrijd Bijenlandschap
Ieder jaar organiseert Groene Cirkel Bijenlandschap een fotowedstrijd voor de bewoners van de bijenlandschapsregio, die steevast honderden inzendingen oplevert. Een wisselende jury, maar altijd onder leiding van Laila Driessen (voorzitter van Groene Cirkel Bijenlandschap en burgemeester van Leiderdorp), kiest de winnende foto’s.

Meedoen met het Bijenlandschap?
Word jij ook een belangrijke schakel in het Bijenlandschap? Zorg dan van het vroege voorjaar tot het late najaar voor bloeiende planten in je (gevel)tuin of op je balkon. Gebruik inheemse planten en zorg ook voor nestgelegenheid op zonnige, beschutte plekken. Een bijenhotel is natuurlijk leuk, maar wist je dat de meeste bijen in de grond nestelen? Zorg voor kale plekjes in de tuin, of wat ruimte tussen de stenen. Een halve centimeter is al genoeg.
Kijk voor meer informatie over de Groene Cirkel Bijenlandschap op www.bijenlandschap.nl.

 Foto omslag: Joke Dingelhoff

Terug naar het overzicht