Expositie

Stichting de Vrolijkheid

AZC Katwijk

Stichting de Vrolijkheid is een netwerk van kunstenaars, theatermakers, musici en vele vrijwilligers die investeren in kinderen in asielzoekerscentra. Dat doen we door creatieve workshops te organiseren, waarbij de kinderen zich kunnen uiten, hun talent ontwikkelen en waar ze gewoon vrolijk kunnen zijn. 
Ook in AZC Katwijk is de Vrolijkheid aanwezig voor de kinderen. Vier middagen per week organiseren ze workshops in het KunstLab waar kinderen na school vrijwillig naartoe komen.

De expositie bestaat uit twee delen. Een gedeelte bestaat uit zelfportretten, kleurrijke schilderijen, maskers van klei, houten zelfportretten en er is een installatie te zien met foto’s van poppen waarmee de kinderen zichzelf hebben uitgebeeld. Met de zelfportretten tonen de kinderen hun kwetsbaarheid en kracht. Deze werken zijn gemaakt door kinderen van 6-10 jaar. Dit deel van de expositie is tot stand gekomen onder leiding van beeldend kunstenaars Natascha van Nooijen Kooij, Meire Vieire dos Santos en Pablo Ponce.

Het tweede deel van de expositie (vitrinekast) bestaat uit werk van kinderen die dit hebben gemaakt op de dagen dat wordt gewerkt volgens de principes van Reggio Emilia. Kinderen worden uitgenodigd tot ontdekken, experimenteren en zich verwonderen. De inrichting van de ruimte en aangeboden materialen spelen hierbij een belangrijke rol evenals een terughoudende, sensitieve vorm van begeleiding. Deze werken zijn gemaakt door kinderen van 4-8 jaar. Dit deel van de expositie is tot stand gekomen onder leiding van beeldend kunstenaar Houman Esmailnia en de vrijwilligers Romy van den Bosch en Emily Oxenaar.

Terug naar het overzicht