Expositie

Ru van Rossem

Van Rossem werd voornamelijk bekend door zijn etsen en tekeningen van dieren en mensen, die hij in verband bracht met oude en vreemde culturen, de natuur, mythologie en zijn herinneringen aan verre reizen. Als graficus werd hij gerekend tot de absolute top in Nederland. Daarnaast was hij ook beeldhouwer.
Zijn bekendste beeld is dat van Sint Joris en de draak, dat sinds 1992 in de Sint Jan in Den Bosch staat. Van Rossem ontving diverse internationale prijzen en exposeerde zijn werk over de hele wereld. Nog altijd bevindt het zich in de collecties van onder andere het Museum of Modern Art (New York), het Victoria and Albert Museum (Londen), Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam) en het Rijksprentenkabinet. In 1984 publiceerde Frans Duister de monografie Ru van Rossem. In hetzelfde jaar werd hij geportretteerd in een film van Jan Beekmans.

Rudolf (Ru) Harold van Rossem (Amsterdam 1924 – Tilburg 2007) volgde het Rijksinstituut tot Opleiding van Tekenleraren in Amsterdam (1941-1945). In 1946 vertrok hij naar Engeland, alwaar hij les gaf aan het College of Art in Great Yarmouth. Van 1958 tot 1985 doceerde hij aan de Academie voor Beeldende Vorming.

Ru van Rossem was een zeer productieve kunstenaar die vele honderden werken heeft gemaakt tijdens zijn leven. Dit werk omvat veel grafisch werk in de vorm van etsen, maar ook maakte hij veel tekeningen en beeldhouwwerken. Van iedere eerste druk zijn op een paar uitzonderingen na, exemplaren in het bezit van de stichting Ru van Rossem die hiermee het oeuvre van Van Rossem nagenoeg compleet heeft.

Terug naar het overzicht