Expositie

Mooi Marginaal

De mooiste Nederlandse en Vlaamse bibliofiele en marginale uitgaven

Van vrijdag 5 november 2021 tot en met dinsdag 4 januari 2022 is in BplusC locatie bibliotheek Nieuwstraat in Leiden een groot aantal werken tentoongesteld die geproduceerd zijn in de periode van 2018 t/m 2019. Het is een keuze uit 151 inzendingen van Nederlandse en Vlaamse drukkers en vormt een fraai overzicht van wat er in deze periode aan marginaal drukwerk gemaakt is.

Bovendien is hier goed te zien hoe groot de diversiteit is van de verschillende gebruikte druktechnieken, zoals boekdruk, offset, stencil, stempel en print. Het geheel toont een breed overzicht van bijzondere druksels die van de persen van de Marge-drukkers rollen.

Marginale uitgaven onderscheiden zich van meer gangbare producties vooral door de eigenzinnigheid van de makers, de intentie waarmee zij hun uitgaven publiceren en zeker niet in de laatste plaats de manier waarop zij dat doen. De oplages zijn meestal bescheiden en de producties zijn, vooral door het vele ambachtelijke handwerk, arbeidsintensief. Bij deze manier van werken die ook wel Boekkunst genoemd wordt, worden vragen over economisch nut niet gesteld. Oude gietijzeren persen met loden letters worden nog regelmatig ingezet, en bewijzen hiermee dat deze techniek ook in de moderne tijd, een prachtig middel is om een uitgave tot stand te brengen. Maar we zien ook modernere middelen zoals bijvoorbeeld digitale druktechnieken en Riso-print.

Mooi Marginaal is een initiatief van de Stichting Laurens Janszoon Coster die eenmaal per twee jaar een bekroning van de mooiste margedrukwerken van de voorafgaande twee jaar organiseert. 

 

Terug naar het overzicht