Expositie

Ina Versteeg

De natuur als inspiratiebron

Mijn onderwerpen zijn meestal ontleend aan de natuur en zijn dan ook vaak letterlijk ‘naar de natuur’ en ook dikwijls in de natuur getekend. Dit kunnen hele kleine details uit de natuur zijn of grotere.

Voor mij blijft het altijd belangrijk dat ik iets weergeef op het moment van het zien zelf, zonder gebruik te maken van foto’s of andere hulpmiddelen.

Vaak staan de voorwerpen die ik af ga beelden vlak voor mij op mijn werktafel. Bij gebruik van aquarelverf zet ik transparante lagen over elkaar zodat de helderheid van de kleur behouden blijft. De fascinatie voor het kijken heeft zich ontwikkeld in het gedetailleerd weergeven van het zichtbare. Bij bloemen en planten is dit zo ver gegaan dat een deel van mijn werk tot de botanische kunst is gaan behoren. 

Ik ben al lange tijd lid van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland. Deze vereniging is zeer actief. Binnenkort wordt een tentoonstelling geopend met als onderwerp ‘stoepplantjes’. Het bestuur heeft samen met de Hortus Botanicus in Leiden de inspiratie voor dit onderwerp gehaald uit de vroegere ‘Verkade-albums’. Het is dan ook de bedoeling dat naast de tentoonstelling een boekwerk samengesteld wordt in de trant van deze albums.

Ook teken of schilder ik stillevens en landschappen. Vooral het Zuid-Hollands landschap biedt voor mij vele mogelijkheden. In deze omgeving is nog veel fraais te zien wat uitnodigt om weergegeven te worden op het platte vlak. Tijdens het buiten tekenen voel ik mij in zekere zin één worden met het landschap.

In mijn atelier schilder ik naast bloemen en planten ook stilleven. Dit doe ik iets minder gedetailleerd dan de botanische aquarellen, maar ik blijf letten op de structuur de stofuitdrukking en de juiste verhoudingen. Daarnaast teken ik met veel plezier portretten naar echte modellen. Dus ook niet van foto’s. De technieken waarin ik werk zijn: potlood, aquarel en de etstechniek.

Naast het lidmaatschap van de Vereniging Botanisch Kunstenaars ben ik sinds 1983 lid van de Voorschotense Kunstkring. Bovendien ben ik werkzaam als docente in het creativiteitscentrum ‘Oud Woelwijck’ te Voorschoten, waar ik les geef in het tekenen van bloemen en planten. En geef ik etslessen in eigen atelier.

Opleiding Ina Versteeg: Academie Minerva- Groningen, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten- Den Haag en de studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit te Leiden. Mijn afstudeerscriptie had tot onderwerp De Haagse Etsclub en heb ik uitgewerkt tot het boekwerk “De Haagse Etsclub”, uitgeven bij Van Soeren en Co. De etsers van deze groep waren ook voornamelijk door de natuur geïnspireerd. Hierin is duidelijk mijn fascinatie voor de etskunst terug te zien.

In de loop der tijd heb ik aan meerdere solo- en groepstentoonstellingen  deelgenomen in binnen- en buitenland.

 

 

 

Terug naar het overzicht