Expositie - Bibliotheek Stevenshof

Expositie "Bijenhotels" van Wim Pompe

In de vitrinekasten bij Bibliotheek Stevenshof

Van 16 april tot en met 12 juni kun je gratis de expositie "Bijenhotels" van Wim Pompe bezoeken bij Bibliotheek Stevenshof. Deze expositie gaat over het belang van bijen en hoe je deze bijzondere insecten kunt helpen.

Bijen zijn namelijk in hun voortbestaan bedreigd en door het ophangen van een bijenhotel biedt je bijensoorten nestgelegenheid. Met deze expositie leer je alles over solitaire bijen, metselbijen en wilde bijen. Deze bijen leven op zichzelf en maken geen honing, maar zijn wel belangrijk voor het bestuiven van bloemen en het zorgen voor vruchten, groenten en zaden.

In het bijenhotel legt een bij haar eitjes in aparte kamers, waarbij ze eerst een voedselvoorraad (nectar/stuifmeel) aanlegt en vervolgens in de boorgang een wandje metselt. Na enkele dagen komen de eitjes uit en duurt het nog zo'n 100 dagen voordat de bij volgroeid is. Daarna breekt de bij het gemetselde muurtje deels af en vliegt uit. Solitaire bijen leven nog 5 tot 6 weken na het uitvliegen en doen in deze tijd belangrijk werk, zoals het bestuiven van bloemen en het zorgen voor nageslacht.

Het ophangen van een bijenhotel is niet alleen goed voor de natuur, maar ook nog eens leuk om naar te kijken. Solitaire bijen zijn namelijk zeer makkelijke huisdieren en steken niet. Als je er niet op let, merk je bijna niet dat ze er zijn. Bovendien vind je solitaire bijen tegenwoordig vaak in de stad of het dorp, omdat er in tuinen meer bloemsoorten voorkomen en er geen insecticiden gebruikt worden.

Kom langs bij Bibliotheek Stevenshof en ontdek alles over deze bijzondere insecten. Bijen horen erbij!

Terug naar het overzicht