Debat

Wonen zonder aardgas

Volgens de voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen hoeven burgers niet wakker te liggen van de kosten voor het gasvrij maken van hun huis want woningen aardgasvrij maken kan best betaalbaar. Maar wat zijn de kosten van de transitie en wie gaat (mee)betalen? 

En de namen van de tafelgasten die aanschuiven bij Debat in de Bieb: Wonen zonder aardgas zijn inmiddels bekend. Moderator Mieke Spaans gaat tijdens deze editie in gesprek met wethouder Fleur Spijker, Maya van der Steenhoven (Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland), Pieter van Stratum (Uniper) en energie-ambassadeur Jeroen van der Burg.

Schuif op zondag 26 mei om 15:00 uur aan bij het debat in de centrale hal van bibliotheek Nieuwstaat.

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het gas af zijn. In Leiden moeten de eerste wijken zelfs al in 2035 die transitie doormaken. Het klinkt allemaal nog ver weg, maar dat is het niet. De stad telt meer dan 57.000 woningen. Stel dat al die huishoudens aardgas gebruiken dan betekent dit dat er vanaf nu jaarlijks ca. 2000 woningen moeten worden aangepast. Dan komt 2050 toch ineens wel snel dichtbij.

Hoe gaat die transitie in zijn werk en waar moeten we allemaal rekening mee houden? Wat zijn de kosten en wie gaat die betalen?

Het debat is bedoeld voor iedereen die graag wil weten wat de overstap van aardgas naar duurzame energiebronnen voor hem of haar gaat betekenen. Welke stappen kunnen (of moeten) huiseigenaren nu al nemen om straks niet voor extreem hoge kosten te komen staan en waar moeten huurders eigenlijk rekening mee gaan houden? We leggen onze gasten scherpe stellingen voor, maar uiteraard mag het publiek ook vragen stellen.

Terug naar het overzicht