Debat

Biodiversiteit in de stad

Debat in de Bieb

Welke waarde heeft de natuur voor ons? Is het ook vijf voor twaalf voor de biodiversiteit in Nederland? Vandaag een Debat in de Bieb over duurzaamheid en biodiversiteit in de stad met sprekers Koos Biesmeijer (Wetenschappelijk Directeur Naturalis Biodiversity Center en Hoogleraar Natuurlijk Kapitaal Universiteit Leiden), Martine van Schaik (Partij voor de Dieren Leiden).

Biodiversiteit in de stad
De natuur is belangrijk voor het leefklimaat in de stad, maar hoeveel aandacht besteden we eigenlijk aan biodiversiteit? Terwijl wereldwijd de biodiversiteit afneemt, neemt de vraag naar woningen en infrastructuur in de regio alleen maar toe. Moeten we ons niet afvragen: welke waarde heeft de natuur voor ons? Is het ook vijf voor twaalf voor de biodiversiteit in Nederland?

Tijdens Debat in de Bieb praten we over hoe we in Leiden en in de Randstad kunnen werken aan het herstel van regionale biodiversiteit. Ook bekijken we praktisch hoe je de natuur kunt bevorderen en beschermen als we tegelijkertijd ook meer ruimte nodig hebben om te wonen en te werken. We gaan in gesprek met verschillende experts en het publiek mag uiteraard meepraten en vragen stellen. Wetenschapper Koos Biesmeijer (wetenschappelijk directeur Naturalis Biodiversity Center en hoogleraar Natuurlijk Kapitaal aan de Universiteit Leiden) schuift aan om te vertellen wat de waarde is van de natuur en of je die waarde ook in geld kunt uitdrukken. Politica Martine van Schaik (Partij voor de Dieren Leiden) vertelt waarom we de flora en fauna voorop moeten stellen en waarom zij als lid van Partij voor de Dieren strijdt voor een beleid dat de natuur veel hoger op de prioriteitenlijst zet. De andere gasten worden binnenkort bekendgemaakt.

Thema NL Leest 2019: Duurzaamheid
In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek. Lees hier alles over Nederland Leest 2019.

Lezing door Onno Blom en Maarten ’t Hart
Voorafgaand aan het debat is er een lezing van Onno Blom met speciale gast Maarten 't Hart. Ze gaan in gesprek over biologie, de liefde voor de natuur, het opgroeien buiten de stad en de dwalingen der gereformeerden. De lezing (start 13.30 uur) is gratis te bezoeken. Aansluitend is er een signeersessie en boekverkoop (mogelijk gemaakt door boekhandel de Kler).

Terug naar het overzicht