Muziek

De X presenteert: SAZET E PËRMETIT

hartverscheurend mooie polyfonie uit Albanië

Klagen en jammeren, daar zijn wij Nederlanders behoorlijk goed in. Maar klagen op een muzikale, hartverscheurend mooie manier, daar zijn de Albanezen heer en meester in. Sazet e Përmetit is een van de beste traditionele ensembles uit de plaats Përmet in zuid-Albanië. Hun prachtige vocale en instrumentale polyfonie (meerstemmige zang) is ongeëvenaard.

Deze traditionele klaagliederen worden saze genoemd, en hebben veel gemeen met de zogenaamde epirotische muziek uit Epirus, het noordwesten van Griekenland dat grenst aan zuid-Albanië. In beide stijlen zijn meerdere vocale lijnen met langgerekte arabesken en een smartelijke snik, gezongen over een vocale drone. Of instrumentaal, met jankende klarinet of viool.

De oorsprong van de muziek uit Përmet gaat zeker terug tot de 15e eeuw en werd bekend in de jaren 90 door de groep Famille Lela de Përmet. Vroeger was de muziek alleen acapella, tegenwoordig zijn dus ook instrumenten toegevoegd als luit, viool, klarinet en lijsttrom. De liederen gaan over liefde en verlies, vreugde en verdriet, tragedie en heldendom. Wie eens bijzondere, echt diepe muziek wil horen mag dit concert niet missen!

Sinds 2008 maakt deze muziekstijl deel uit van de Unesco lijst van immaterieel erfgoed.

Terug naar het overzicht