Muziek

De X presenteert: Nizar Rohana Trio

Prachtige, expressieve composities, die niet alleen uitvloeisels zijn van Arabische en Middenoosterse tradities, maar waarin ook invloeden uit de jazz en westerse klassieke muziek samenkomen. 

Nizar Rohana is een in Nederland woonachtige Palestijn en een virtuoos op de ud, de Arabische luit. Zijn eigen composities klinken hedendaags, maar zonder de kenmerkende, authentieke 'taal' van de ud te verliezen. Hij startte met dit instrument op zijn dertiende en dompelde zichzelf niet alleen helemaal onder in de muziek uit de Arabische traditie, maar ook in de werken van westerse klassieke componisten. 
Die invloeden zijn allemaal terug te horen in zijn in 2013 gevormde trio, met de Hongaarse contrabas-speler Matyas Szandai en de Frans-Libanese percussionist Wassim Halal. Het Nizar Rohana Trio speelt prachtige, expressieve composities, die niet alleen uitvloeisels zijn van Arabische en Middenoosterse tradities, maar waarin ook invloeden uit de jazz en westerse klassieke muziek samenkomen. 
Het trio bracht hun debuutalbum ‘Furat’ (Eufraat) uit in 2016. De composities hierop zijn geïnspireerd door het stromen van deze beroemde rivier en zijn route langs oude volkeren en beschavingen. 

Terug naar het overzicht