Muziek

De X presenteert: De Kift Combo + Port of Call (solo)

De Kift in kleine en zachte vorm en intense pareltjes van Port of Call

Dubbelconcert:

De Nederlandse fanfarepunkband De Kift gaat al zo'n 30 jaar mee en is inmiddels een begrip in de betere muziekkringen. Met hun fantastische Nederlandstalige teksten, hun theatrale performance en zompige, uit de klei getrokken muziek reizen zij stad en land af.

Nu is er echter ook De Kift Combo, een veelkoppige draak in vele verschijningsvormen. Het verschijnt in wisselende, kleine bezetting. De première van De Kift Combo was in 2018, tijdens  Opium op Oerol.

De Kift Combo speelt eigen Kift-covers, met teksten die wellicht niet alleen in het Nederlands worden gezongen, en met een hoofdrol voor de ukelele en de strijkers in plaats van de gitaren en het koper. Omdat het ook zacht en klein kan zijn.

“De Kift Combo is een tot de essentie gestripte, vooral vrouwelijke Kift [...]die eigenlijk oude Kift songs in een minimale bezetting her-interpreteren.[...]Wat ons betreft mag De Kift dus gerust vaker z’n dochters uitzenden, we ontvangen ze met open armen” (Luminous Dash, 18 dec 2018).

 

Vanavond speelt De Kift Combo in de volgende line-up, namelijk:

Mathijs Houwink – bas-ukelele

Roos Janssens – zang, ukelele

Eilidh Martin – cello

Saskia Meijs – zang, altviool

Lot Vandekeybus – zang, ukelele

 

Vooraf aan De Kift Combo speelt Port of Call. Port of Call is een band, maar voor de gelegenheid speelt de zanger Pieter van Vliet een solo performance. Hij is geboren te Leiden en schrijft zijn eigen nummers. Zijn muziek doet bij vlagen denken aan het werk van Will Oldham, Jeff Mangum en Phoebe Bridgers. Maar hij is ook een fan van De Kift.

Het werk van Port of Call is geïnspireerd door de ochtendkrant die je gisteren vergat te lezen en Lou Reed die ongegeneerd vraagt om een goedgevuld glas Pernod. Port of Call is daarentegen niet bijzonder gecharmeerd over het werk van Murakami of The Beatles. 

Gelukkig is Port of Call wel enthousiast over Cadillac-dromen en het sublimeren van naïeve sentimentele gedachtes.

 

https://dekift.bandcamp.com/album/de-kift-combo

https://luminousdash.be/reviews/de-kift-de-kift-combo-kift-records/

Terug naar het overzicht