Muziek

Magda Mendes: OLIVEIRAS

Een ode aan het vergeten Portugese platteland!

Magda Mendes is geen onbekende in De X.  Ze trad al in vele hoedanigheden hier op, nu met haar nieuwste programma Oliveiras.

Oliveiras gaat over het platteland van centraal Portugal. Een streek die recentelijk vaak het nieuws haalde doordat het geteisterd werd door bosbranden. Een vergeten streek waarvan de geschiedenis in rook dreigt op te gaan.
Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, woont sinds vele jaren in Rotterdam en heeft de afgelopen jaren de Nederlanders kennis laten maken met de uit Lissabon afkomstige fado.

Met haar laatste album Oliveiras slaat ze een nieuwe weg in, verlaat ze de stad. Samen met Ward Veenstra schreef ze liedjes die stem geven aan verhalen die aan het vuur ontsnapt zijn. Verhalen over hoe haar vader António Oliveira dezelfde wortels lijkt te hebben als de eeuwenoude olijfbomen uit zijn geboortestreek. Over hoe de bewoners en de bomen van deze streek zonder stem achterbleven en over hoe ook Magda´s wortels aan haar trekken sinds zij haar geboortegrond heeft verlaten.

Mendes´s vaste band wordt voor deze gelegenheid versterkt door een blazerskwintet. De combinatie van de Zuid-Europese wereldmuziek met de West-Europese kamermuziek zorgt voor een filmisch karakter.
Magda Mendes won afgelopen september de Gouden Notekraker 2018, de vakprijs van en voor uitvoerende artiesten.


Bezetting
Magda Mendes zang
Ward Veenstra gitaar
Udo Demandt percussie
Remko de Landmeter fluit
Bart de Kater klarinet
Maripepa Contreras Gámez hobo en cor anglais
Daniel Garrido Iglesias fagot
Brandt Attema bastrombone

Terug naar het overzicht