Lezing

De dag van het DNA

Lezing DNA sporenonderzoek en DNA wandeling!

Waar passen we DNA-technieken toe bij het identificeren van planten en dieren? Hoe zetten we DNA-technologie in voor de detectie en monitoring van verborgen biodiversiteit? 

Arjen Speksnijder vertelt over vogelaanvaringen, voedselintegriteit, smokkel van beschermde soorten maar ook water bodem en lucht kwaliteit.

Lezing DNA-sporenonderzoek

In het kader van Leiden European City of Science zal deze lezing gegeven worden door Arjen Speksnijder (lector metagenomics Hogeschool Leiden & Naturalis). Deze lunchlezing wordt gehouden op 25 april, de jaarlijkse (inter)nationale DNA dag.

DNA-sporenonderzoek is vooral bekend van humaan forensisch onderzoek, maar er is zoveel meer mogelijk....

DNA-sporenonderzoek speelt een belangrijke rol in onderzoek naar biodiversiteit. De Hogeschool Leiden en Naturalis werken samen in de ontwikkeling en toepassing van nieuwe inventarisatie- en onderzoeksmethoden gericht op soortherkenning. Een belangrijk thema is de relatie tussen biodiversiteit en gezondheid (van mens, dier en plant). De lezing zal een algemener en toegankelijk verhaal zijn over DNA en biodiversiteit.

Mooi filmpje over DNA onderzoek in Leiden: At the laboratories of Naturalis Biodiversity Center - YouTube

Na deze lezing kan je mee met de DNA wandeling!

Om 13.30 uur start de wandeling in binnentuin BplusC locatie Nieuwstraat. De wandeling eindigt na een uur bij de Hortus Botanicus Leiden. DNA wandeling door Ken Kraaijeveld (Hogeschool Leiden, ambassadeur Leve DNA!)

Tulpenmanie 2022

Dit project is een vervolg op Tulpenmanie. 

Zaterdag 30 oktober 2021 was de aftrap van het Tulpenmanie-project 2022 in de binnentuin 

van BplusC aan de Nieuwstraat in Leiden. Onder toeziend oog van wethouder Ashley North werden door kinderen uit de wijken de eerste biologische Masterpeace tulpenbollen geplant. Het Leiden Centre voor Applied Science/Hogeschool Leiden zal met vernieuwend DNA onderzoek de aarde waar deze tulp groeit analyseren: zo wordt het onzichtbare bodemleven van Leiden in kaart gebracht.

Het Tulpenmanie-project is een initiatief van ‘DNA in beeld’ en het ‘Leiden Centre for Applied Bioscience/Hogeschool Leiden’ en wordt mede mogelijk gemaakt door de verschillende samenwerkingspartners (waaronder BplusC, Hortus Botanicus Leiden, Universiteit Leiden, Naturalis, gemeente Leiden, Jaar van de Tuin en SV Nucleus). Voor meer informatie zie www.tulpenmanie.org

 

Dit is een project van:

   

in samenwerking met

 

Terug naar het overzicht