Onderwijs

GEANNULEERD Het Cultuurbad

Vakintegratie – waardevol verbinden!

Vanwege de aangescherpte maatregelen rond het coronavirus gaan al onze activiteiten en evenementen tot nader order NIET door.

In samenwerking met Cultuureducatiegroep organiseert BplusC eens per jaar het Cultuurbad; een netwerkbijeenkomst voor het basisonderwijs en de cultuursector in de regio Holland Rijnland.

Op deze dag ontmoeten schooldirecteuren, icc-ers, taal- en leescoördinatoren, leerkrachten, educatief medewerkers, museumdocenten en kunstvakdocenten elkaar. Tijdens deze dag is er aandacht voor professionalisering en deskundigheidsbevordering op het gebied van cultuureducatie, digitale geletterdheid en leesbevordering door middel van workshops, lezingen en uitwisseling.

Na twee succesvolle edities in 2018 en 2019, belooft het ook dit jaar weer een inspirerend en praktisch programma te worden. Het thema dit jaar is Vakintegratie. We gaan deze dag met elkaar in gesprek over en aan de slag met hoe we creatieve vakken kunnen integreren in het reguliere lesprogramma op school.

Programma (inloop ochtend vanaf 10.00 uur en middag vanaf 13.00 uur)
10:30 uur Ochtendprogramma
13:30 uur Middagprogramma

Het belooft een bruisend programma te worden. Binnenkort kun je je inschrijven, houd de website in de gaten.
We zien je graag op woensdag 25 maart bij Rijksmuseum van Oudheden!

Dagspreker: Platform Mindset | Ready, set, grow!
In deze interactieve lezing laat Inge Corstiaans je kennis maken met de enorme impact van onze (vaak onbewuste) overtuigingen over onze mogelijkheden: zijn ze helpend of belemmeren ze je juist tijdens je leerproces? Wat is jouw drijfveer: wil je jezelf bewijzen, of wil je jezelf ontwikkelen? De mindsettheorie van prof. Carol Dweck vormt de basis van Inge’s werk als spreker, trainer en innovator bij Platform Mindset. Platform Mindset wil een groeimindset voor elk kind (0-99 jaar) toegankelijker maken zodat er met meer plezier en betrokkenheid kan worden geleerd.

Dagspreker: LKCA | Over het ‘wat’ en ‘hoe’ van integratie met kunst
Chantal de Bonth en Vera Meewis (LKCA) nemen je mee in de kunstintegratie definitie van het Kennedy Center in Washington. Een benadering van leren waarin leerlingen via een kunstvorm bouwen aan begrip en dit tonen. In een creatief proces worden kunstvormen gecombineerd met ander vakken of leergebieden. De leerling werkt dan tegelijkertijd aan doelstellingen van beide vakken. Doelstellingen die altijd in ontwikkeling zijn! Deze ideeën helpen je als school om keuzes te maken over je programma en na te denken over combinatie mogelijkheden.

Dagspreker: Suzan Lutke | Leren van kunst
Creativiteit met verbeeldingskracht als fundament is van groot belang voor opgroeiende kinderen. Creativiteit is een ingewikkeld begrip. Als je het vastlegt, in leerlijnen verwoordt of in stappen beschrijft, kan het als los zand tussen je vingers wegsijpelen. Toch kun je veel dingen doen en leren om de creativiteit van je leerlingen vleugels te geven. Over hoe je dat doet in het basisonderwijs gaat het boek Leren van kunst geschreven door Suzan Lutke en Olga Potters.
In een interactieve lezing zal Suzan je meenemen in de wondere wereld van de creativiteit.

Wat kunnen we leren van kunst als het gaat om creativiteit? Wat is dat eigenlijk creativiteit? Waarom vinden we dat tegenwoordig zo belangrijk en vooral: Hoe kunnen we elke dag, als leerkracht of kunstvakdocent ruimte geven aan de creativiteit van onze kinderen en jonge mensen? Wat betekent dat voor het ontwerp van onze werkvormen, ons curriculum en ook voor ons pedagogisch handelen? En de belangrijkste vraag: Zou creativiteit de verbindende kracht kunnen zijn tussen vakken op school?

Workshops
Er zijn twee rondes van 45 minuten waarin een workshop gevolgd kan worden. Dat betekent dat je aan twee workshops kunt deelnemen. Schrijf je snel in voor de workshops die jij wilt bijwonen, want vol is vol! INSCHRIJVEN

Workshop 1
BplusC - Onderzoek de (digi)taal van de toekomst
Beeldung: knooppunt voor beeldeducatie Zuid-Holland- De waarde van beeldeducatie en stop-motion als werkvorm (Isabelle de Ridder - Een andere kijk op lezen en kinderboeken
BplusC - Spelenderwijs werken aan sociale vaardigheden
Suzan Lutke - Wat als de muziek er al is?
RMO - Bestemming Egypte...verbinding met meerdere vakken
Marja van Rossum - Filosoferen en kunst

Workshop 2
BplusC - Onderzoek de (digi)taal van de toekomst
Beeldung: knooppunt voor beeldeducatie Zuid-Holland - De waarde van beeldeducatie en stop-motion als werkvorm
Isabelle de Ridder - Een andere kijk op lezen en kinderboeken
BplusC - Spelenderwijs werken aan sociale vaardigheden
Suzan Lutke - Wat als de muziek er al is?
RMO - Bestemming Egypte...verbinding met meerdere vakken
Marja van Rossum - Filosoferen en kunst

Toegang
€ 35,- voor de gehele dag en € 20,- voor een dagdeel
Scholen die via Cultuureducatiegroep deelnemen aan het programma Cultuureducatie met Kwaliteit mogen kosteloos deelnemen.*
* Bij scholen die zich met 3 of meer personen aanmelden voor de gehele dag, brengen wij lunchkosten á € 12,50 p.p. in rekening.

Afmelden
Kosteloos afmelden kan tot uiterlijk 17 maart 2020. Daarna brengen wij kosten in rekening: € 20,- voor een dagdeel en € 35,- voor de hele dag.

Terug naar het overzicht