College Tour Merenwijk

Japanse cultuur

Japanse cultuur in de Merenwijk met als gasten Caroline Stroeks over de Japanse schilderkunst Sumi-e, Arie de Kluijver over de Japanse dichtvorm de Haiku en Japanse muziek van anime-artiest Murasaki Mahou

Haiku’s, sumi-e en anime. College Tour Merenwijk gaat op zondagmiddag 13 oktober helemaal over Japanse cultuur. Merenwijker en kunstenares Caroline Stroeks vertelt over de Japanse schilderkunst sumi-e die zij beoefent. De Japanse term “sumi” betekent “zwarte inkt”, en  “e” betekent schilderij. Waar komt sumi-e vandaan? En waarom wordt deze vorm van schilderen ook in Nederland steeds populairder?

De tweede gast is Arie de Kluijver. Hij is voorzitter van de Nederlandse haiku-vereniging, die meer bekendheid wil geven aan deze Japanse dichtvorm. Wat is zo interessant aan haiku’s en waarom schrijven sommige dichters elke dag zo’n drieregelig gedicht?

Als intermezzo is er live muziek van Murasaki Mahou. Zij maakt Japanse en Engelse covers van liederen uit anime, ofwel Japanse tekenfilms. Zij wordt begeleidt op vleugel door Daan van de Velde. Na de interviews is er gelegenheid voor vragen.

Terug naar het overzicht