Lezing

Boekenweek interview Lale Gül/Yaël Vinckx

In het kader van de Boekenweek 2022 hebben we dit jaar Lale Gül uitgenodigd. Zij heeft de Publieksprijs gewonnen. Zij wordt geïnterviewd door Yaël Vinckx.

Lale Gül 
Lale Gül (24) is schrijfster van de bestseller Ik ga leven waarmee ze in 2021 de jongste winnaar van de NS-Publieksprijs was en uitgeroepen werd tot Nederlander van het jaar door Elsevier Weekblad. Ze schrijft elke zaterdag een column voor het Parool en maakt een eigen podcast genaamd Ik ga leven, o.a. over vrouwenonderdrukking in haar cultuur. Haar boek wordt inmiddels vertaald in tien landen én verfilmd. Ze heeft reeds aangekondigd bezig te zijn met een vervolgboek. Ze is veel in de media geweest vanwege de doodsbedreigingen die ze kreeg na haar boek en haar mening rondom de islam, de rechtszaak die volgde met één van haar bedreigers en is in bescherming genomen door burgemeester Halsema. Ze spreekt zich in haar boek en columns vaak uit over de achtergestelde positie van vrouwen ten opzichte van mannen in de streng-islamitische cultuur en wil lotgenoten motiveren het juk van de onderdrukkende regels van zich af te werpen. Ze spreekt zich uit over besnijdenissen, islamitisch onderwijs, homoseksualiteit, de hoofddoek, de maagdelijkheidscultus, de vrijheid van meningsuiting, cartoons, gelijke rechten voor man en vrouw en eerwraak.  

Yaël Vinckx 
Yaël Vinckx interviewt Lale Gül. Vinckx is journalist, schrijver en documentairemaker. Ze werkt voor NRC en Elle, en was onder meer correspondent in Joegoslavië. Ze heeft vier boeken geschreven, de familieroman Oorlog van mijn moeder is bekroond met een Pax Vredesduif. In 2019 maakte ze de documentaire I am Rembrandt - Leiden in tijden van massatoerisme voor het Leiden International Film Festival. Yaël Vinckx woont in Leiden.  

Tickets en programma
Regulier ticket (om fysiek bij het interview aanwezig te zijn): 7,50 euro
Ticket voor de livestream: 2,50 euro

Het interview duurt ongeveer een uur. Er zal uiteraard ook ruimte om vragen te stellen. Daarna is er rond 21.00 - 21.30 uur tijd om je boek te laten signeren. Boekhandel Kooyker is aanwezig. 

 

Terug naar het overzicht