Muziek

Balfolk Leiden

De dansvloer op tijdens Halloween

Muziekpodium Q-Bus van BplusC in Leiden staat tijdens de zaterdag na Halloween in het teken van de fijne muziek van de bands Paracetamol en het Belgische Aidreann. Voetjes van de vloer dus op deze balfolkavond.

Wat is balfolk?
Beide bands deze avond spelen balfolkmuziek: muziek heerlijk om langs de kant met een goed biertje naar te luisteren, maar nog leuker om op te dansen: stilzitten kan bijna niet. Balfolk is een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. Het mooie aan Balfolk is de interactie tussen muzikanten en dansers. Muzikanten spelen met de dansers voor hen en de dansers spelen met de muziek. Er worden koppeldansen gespeeld waarbij je met z'n tweeën de vloer op kan, maar ook groepsdansen waarbij je voortdurend van partner wisselt: een danspartner meenemen is dus niet verplicht en een balfolkavond in de Q-Bus is daarom altijd extra sfeervol en gezellig. Maak je ook geen zorgen als je twee linkervoeten hebt: er wordt tevoren een dansuitleg gegeven waarbij je al direct de meest veelvoorkomende dansen eenvoudig meedanst. 

Paracetamol
Deze viermansformatie komt de boel op zijn kop zetten. In 2018 stonden ze op het hoofdpodium van Castlefest en brachten daar de meute in beweging. Maar ook op het intieme podium van Cadansa lieten ze menig danser in vervoering achter. Echo’s van Ierse jigs, metal klassiekers, Hongaarse folk en jazz loopjes klinken uit vorige muzikale levens door in hun dansmuziek. Ze trekken van donkere café’s, langs dansvloeren naar festivals als Castlefest en CaDansa. Ze speelden al in een stacaravan, in een Chevrolet Spark, in een boomhut, en nu ook in Leiden. Hun muziek gaat van meeslepende mazurka’s, golvende gavottes en drijvende bourées naar de eerste nieuwe bravade sinds 1657. Rob Zantkuijl speelt doedelzakken en saxofoon, Iris Kemper is de violiste, Gyöngyi Kovács zingt en speelt contrabas en Jan Willem Veenhuis zorgt voor percussie en het gitaarwerk. Op dit moment werkt Paracetamol aan haar debuutalbum vol eigen composities.

Aidreann
Deze band timmert goed aan de weg en heeft afgelopen jaar zich veel laten zien. Met inmiddels de vertrouwde bezetting van Anneleen Brabants (altviool), Hilke Bauweraerts (diatonische accordeon), Thomas Hoste (draailier), Debbie Lambregts (vlaamse doedelzak en gitaar) en Zjef Van Steenbergen (basgitaar). Aidreann brengt stomende, eigenzinnige balfolk met krachtige melodieën en prachtige klankkleuren. Dankzij de uitgepuurde arrangementen en de door elkaar gevlochten partijen en klankkleuren brengen zij niet enkel de danser tot bewegen, maar resoneren ze ook binnen de luisteraar. Ze hebben al meermaals voet aan wal gezet in onder andere Nederland, Frankrijk, Zwitserland en uiteraard België.

Halloween
Extra speciaal deze avond: het is natuurlijk in Halloweenthema, dus de Q-Bus wordt omgetoverd tot een sfeervolle griezellocatie, met in plaats van bezoekers en dansers, heksen, feeën, spoken of zelfs vampieren! Zelf in een favoriete Halloweenoutfit komen wordt aanbevolen: organisator Balfolk Zuid-Holland zorgt voor mooie prijzen voor de origineelste en leukste kostuums. Toch liever niet verkleed? Geen probleem, het is niet verplicht en gezellig wordt het sowieso!

Programma
17:30: zaal open
18:00 - 19:00: dansuitleg
19:00 - 21:00: band 1
21:00 - 23:00: band 2
23:30: deuren gesloten

Kaartjes kosten 15 euro per persoon, dat is inclusief de dansuitleg. Reserveren wordt aangeraden, mail even naar balfolkzuidholland@gmail.com onder vermelding van 'Q-Bus' met je naam en woonplaats om je kaartje te claimen!

 

Terug naar het overzicht