Muziek

Balfolk Leiden met Paracetamol en Jeroen Laureyssens

Balfolk dansen en luisteren op zomerbal!

Er kan gedanst worden in Leiden! Dit zomerbal komen Paracetamol en Jeroen Laureyssens spelen in de Q-Bus van het Muziekhuis/BplusC. Heb je nog nooit (balfolk) gedanst? Geen zorgen, er wordt vooraf een dansworkshop gegeven. Daarna toch nog steeds twee linkervoeten? Geen zorgen, kijken en luisteren is ook heel leuk. 

De twee bands die komen spelen zijn bekenden in de balfolkwereld. 
Jeroen Laureyssens

Jeroen Laureyssens is een multi-getalenteerde Belgische diatonische accordeon speler. Hij speelde al op zesjarige leeftijd muziek en komt uit een muzikale familie. Musiceren, bijzondere composities maken en improvisatie zijn een belangrijk onderdeel van zijn muzikale leven. Hij speelt onder andere in Les Frères d’Eeckère, Duo Brabants-Laureyssens, Cosmo en The Quest, maar deze keer komt hij solo spelen.

Paracetamol
Paracetamol speelt balfolkmuziek met een bitterzoet randje. Meeslepende mazurka’s, golvende gavottes, drijvende bourrées, maar ook een zeldzame grabbelton en de eerste nieuwe bravade sinds 1657. Echo’s van Ierse jigs, metal klassiekers, Hongaarse folk en jazz loopjes klinken uit vorige muzikale levens door in hun dansmuziek. Ze trekken van donkere café’s, langs dansvloeren naar festivals als Castlefest, CaDansa en Le Son Continu. Naast bals speelde Paracetamol een concerttour langs karakteristieke kerkjes in Noord Nederland. Inmiddels heeft Paracetamol een debuutalbum vol eigen composities. Rob Zantkuijl speelt doedelzakken, saxofoon, fluiten en zang, met Nico Beltman op viool, fluiten, doedelzakken en zang, Jan Willem Veenhuis op gitaren, percussie, zang en Gyöngyi Kovács op contrabas en zang.

Programma
Het programma voor het bal ziet er als volgt uit:
18.00 – 19.00: dansuitleg
19.00 – 22.00: Bal!
22.00 – 22.30: Afsluiten en opruimen

Balfolk
Balfolk is een dansvorm die bestaat uit een verzameling West-Europese dansen. die in de meeste gevallen worden gedanst op live-muziek, waardoor een avond speels, gezellig en sfeervol is. Bij balfolk worden er zowel koppel- als groepsdansen gedaan. Het belangrijkste is om gezellig met elkaar te dansen en plezier te hebben, meer dan de goede pasjes zetten. Je hebt geen vaste partner nodig; op een bal kan je iedereen ten dans vragen en door iedereen ten dans gevraagd worden. En soms dans je juist met z’n allen! Wil je meer weten of zien waar er nog meer balfolk gedanst kan worden? Kijk dan op www.balfolk.nl voor meer informatie. 

Terug naar het overzicht